A konyha megfelelő tisztítása

2017. június 06., kedd

A konyha megfelelő tisztítása

A konyha a mindennapi élet központja. Ezért gyorsan piszkos lesz. Íme néhány tisztítótipp.

A konyhában mindig nagy a nyüzsgés. Itt főzünk, sütünk és eszünk. Így nem csoda, hogy gyorsan koszos lesz. Csak a főzés zsírfröcsegekkel, morzsával és foltokkal jár. Rendszeres tisztítása nagyon fontos, különben nagyon gyorsan, nagyon koszos lesz.

Ökológiai tisztító

A konyha ökológiai tisztítószerekkel való tisztítása hatékony, mégis sokkal kíméletesebb. Az agresszív tisztítószerek károsak egészségünk és környezetünk számára. Tehát ne használjon fertőtlenítőszereket. Ezek általában teljesen feleslegesek.

Milyen gyakran kell tisztítani a konyhát?

Ezt a kérdést számszerűen nem lehet megválaszolni.

Azonban rendszeres tisztítása higiéniai okokból rendkívül fontos. Takarításának hosszú távon való elhanyagolása által a baktériumok és a penész elszaporodnak.

Nagyon fontos: Nyers hús, hal vagy tojás feldolgozása után a konyhát azonnal alaposan, forró vízzel tisztítsuk meg. Csak így előzhető meg a szalmonella fertőzés.

Nézzük meg most konkrétan, hogy mit, milyen gyakran kell tisztítani.

Naponta / azonnal

  • Minden használat után tisztítsa meg a munkafelületeket.
  • Bármi, ami kiömlött, azonnal takarítsa fel, így nem szárad meg.
  • A főzőlapot, miután kihűlt azonnal takarítsa le.
  • Szükség szerint söpörje fel a padlót.
  • A rendszeres mosogatás is nagyon fontos. Ellenkező esetben, a piszok és zsír nagyon nehezen eltávolítható.
  • Takarítás után hagyjon mindent rendesen megszáradni, így elkerülhető a baktériumok és penészspórák elszaporodása.

Hetente

  • Hetente egyszer tisztítsa meg a polcokat és felületeket.
  • A padlót hetente egyszer mossa fel.
  • Az armatúrákon és fogantyúkon sok baktérium gyűlik össze. Hetente egyszeri tisztítással ez megelőzhető.
  • Cserélje le rendszeresen a törlőruhákat és szivacsokat, különösen hússal, hallal vagy tojással való érintkezésük után. 60 fokos mosásuk után ismét higiénikusan tiszták lesznek.

Havonta

  • A szagelszívó ellenőrzése és szükség szerint a szűrő cseréje vagy tisztítása.
  • A szagelszívó házának rendszeres tisztítása.
  • A szekrények letörlése.
  • A hűtőszekrény havi egyszeri tisztítása. Ez a legnagyobb baktériumtelep a háztartásba, ezért nagyon fontos.
  • Ne feledkezzen meg a mosogatógépről sem. A baktériumok 50 fokon elpusztulnak, valamint rendszeres tisztítása növeli a teljesítményt is.

A tiszta konyha hozzájárul az emberek általános jó közérzetéhez, ezért a tisztítását nem szabad elhanyagolni.